Fra lærende til skapende organisasjon

«Kringsatt av fiender, gå inn i din tid».

Vi er kanskje ikke kringsatt av fiender, men at vi må gå inn i vår tid er like aktuelt i dag som det var når Nordahl Grieg skrev diktet «Til Ungdommen»  i 1936. Otto Scharmer, Ph.d  i økonomi og ledelse ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) skriver i sin nye  bok «Theory U» at ledelse må utøves i det fremtiden oppstår. Vi er fremtiden, og kan ikke lenger bruke fortidens mekanismer til å skape fremtidens samfunn.  Skolen er bærekraften for fremtidig kunnskapsdannelse, og på Nordahl Grieg skal vi utøve pedagogisk entreprenørskap som metode for innovasjon og kreativitet. Fremtiden må skapes i en lærende prosess sammen med verden rundt oss.  Klassisk didaktisk tenkning må overskrides, og vi må tørre å utfordre oss  selv. Didaktikk er undervisningens hva, hvordan og hvorfor. Ved å inkludere hvordan,  setter vi metodikk og didaktikk i et samspillsforhold, og vi må alltid spørre oss om vi tilbyr den fremste kunnskap, på best mulig måte, og om det vi holder på med i det hele tatt er hensiktsmessig og relevant lærdom. 

Ved å gå fra proaktivitet til interaktivitet gir vi oss selv et mulighetsrom til å utforske grenser.  Margreta skriver i stitt blogginnlegg http://margreta.wordpress.com/2010/05/08/her-er-sa-underlig/ om nettopp dette. Hun skriver at kunnskap er organisk og flytende og at vi rett og slett bare må sette i gang selv. Vi kan ikke vente.

Nei, vi kan ikke vente. Selv om vi av og til opplever å «være kringsatt av fienden».  Jeg skrev i mitt forrige blogginnlegg at vi må handle oss til en ny måte å tenke på.  Vår visjon på Nordahl Grieg,  «dristige hjerner i samspill» , krever nettopp dette av oss. Mot til å tørre, mot til å feile. Den beste måten å delta i fremtiden på er å skape den selv. Og hvorfor skulle vi ikke kunne det? Svarene på Margretas blogginnlegg lover godt. Sammen med oppegående og modige lærere fra hele landet kan vi «interaktivere»  en stor skapende organisasjon. Jeg har lyst å invitere alle kreative og nyskapende lærere i hele landet til en «Gledeskongress» på Nordahl Grieg vgs der vi deler alt som er å glede seg over i norsk skole. Jeg synes i allefall at jeg har uendelig mye å glede meg over.

Ha en digitalt oppegående uke.

Rektor-Lin

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s