FB, meningsdannelse og hva en ny dag bringer med seg..

Å påberope seg et sosiokulturell læringssyn i en digital verden gir oss av og til noen solide og spennende utfordringer i hverdagen, og sørger for at vi ikke på noen måte kan sovne på post. I går holdt Margreta  foredrag om Nordahl Grieg vgs som  «Fremtidens skole» for et lydhørt og vel fornøyd NDLA-publikum hvis vi skal tro twitterstrømmen. Og det skal vi.  Etter å ha kommentert Margretas gode innsats på FB som seg hør og bør for gode digitale venner gikk vi glade og fornøyde til sengs,  og våknet til at elevene på «fremtidsskolen»  hadde laget FB-gruppe mot digitale læremidler. Snakk om blåmandag 🙂  !!

Eller??

Elevene satte dagsorden i dag. De benyttet seg av mediets evne til å fange oss og bestemme hva vi skulle være opptatt av på jobb.  Og det er ikke til å underslå. Det virket. Vi måtte rett og slett på banen å mene noe. Vi måtte gå rett i hjertet på vår egen læringsplattform. Å lære i fellesskap. Vi måtte ut å være dristige hjerner i samspill. Vi måtte være sosiokulturelle. Heldigvis.

Det er dog alltid et visst drama i meningsdannelsen i FB-grupper og temperaturen stiger lett. For eller mot er enkel retorikk. » If you ain`t  with us you`r against us.»  Så enkel har det vel vist seg at verden ikke er. Og nettopp det synes jeg diskusjonen til elevene viser med all mulig tydelighet. På Nordahl Grieg har vi oppegående, faglig sterke og sosialt komptente elever. Og de argumenterer. Og reflekterer. Ikke bare for eller mot, men med gode inspill til hverandre. Og til oss. De benytter seg av sosiale medier for å fremme sine synspunkt. De forventer delaktighet. De utfordrer oss. Dvs noen. De som er aktive. De som mener noe om akkurat denne saken, akkurat i dag.  De benytter seg av ytringsfriheten. Og de får medhold og motbør. Før de gjør som oss i ledelsen, sier god natt og går glade og fornøyde til sengs.

Forpliktelsen til å skape verdier  er stort på oss som jobber i utdanningssektoren. Stortingsmelding 44 «Utdanningslinja» definerer kompetansebehovet i et fremtidig Norge, og jeg mener Nordahl Grieg vgs er på rett vei. Utdanningslinja sier bla at skolen må «Forholde seg til utvikling av identitet og sosial kompetanse gjennom nettsamfunn og lignende.» og at «Bruk av sosial web kan understøtte lærings og dannelsesprosesser».  Dette tar vi på alvor. På Nordahl Grieg ønsker vi å bidra til verdiskapning i et Norge der de som er unge i dag skal være rustet til en arbeidshverdag ingen av dem enda kjenner. Og som ikke er mulig å forutse. Men som vi med rimelig stor sikkerhet kan anta at teknologi  vil være vesentlig del av.  

Så dette er ingen blåmandag. Tvert i mot. Bare jeg får tenkt meg litt om 🙂 Å ha et sosiokulturelt læringssyn handler nettopp om å tro på at vi lærer i lag. Å ha en visjon om å være dristige hjerner i samspill handler om å tørre å ta noen diskusjoner i full offentlighet. Dette er en smakebit av fremtidens demokrati. For de som er opptatt av det. Akkurat i dag.

Ha en god digital helg.

Lin

Reklamer

2 tanker om “FB, meningsdannelse og hva en ny dag bringer med seg..

  1. Spennende! Jeg liker at dere møter disse gruppene med respekt i stedet for å feie dem av banen som «tull». Slik voksne dessverre kan finne på når det er ungdom som mener noe. Jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig på hva dere sa. Har dere dialog med dem? Ansikt til ansikt, eller i gruppen på facebook?

    Har dere elever som blogger om skolelivet? Det hadde vært spennende å følge NG fra elevsynspunkt også.

  2. Et fint innlegg, men vi håper samtidig det blir gjort noe aktivt med læringssituasjonen på Nordahl Grieg slik den er nå. Som foreldre er det viktigste at barna våre opplever at de lærer noe,og med en sønn i huset som før har sagt at han ønsker seg til dere neste år blir jeg betenkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s